BEHANDELINGEN

 Een tandheelkundige behandeling omvat meer dan “boren en vullen”. Door continue innovatie op tandheelkundig gebied
worden er steeds meer nieuwe technieken ontwikkeld en door ons toegepast. Zo breiden de mogelijkheden voor uw behandelingen zich steeds verder uit en kunnen wij een excellent product leveren ten behoeve van uw gezondheid en lach!

In dit menu kunt u lezen wat de verschillende behandelmogelijkheden zijn. Via onze link met het Ivoren Kruis zijn er ook allerlei folders over de vele facetten van de tandheelkunde te downloaden. En altijd geldt: wilt u meer weten, vraag het ons in de praktijk.

Werkwijze

De werkwijze van het Centrum voor Tandheelkunde staat geheel in het teken van een optimale dienstverlening in het belang van uw gebit. Wij werken volgens de gestelde kwaliteitseisen met betrekking tot duurzaamheid en biologische veiligheid.

Kinderen


Een tandarts is een soort dokter die tandheelkunde gestudeerd heeft. De tandarts helpt mensen als ze problemen hebben met hun tanden en als ze kiespijn hebben. Maar de tandarts zorgt er ook voor dat je een beugel krijgt als het nodig is, of dat je tandvlees weer gezond wordt en dat je gebit gezond blijft.

Als je te veel snoept komen er gaatjes in je tanden en krijg je tandpijn, maar als je goed en genoeg poetst kan je die gaatjes voorkomen en dus gaat je gebit langer mee. Wat de tandarts nog meer doet? Dat is haast te veel om op te noemen, vraag het maar eens aan de tandarts zelf!

Ouders

Een tijdig bezoek aan de tandarts is belangrijk voor ieders gebit. Neem uw kind daarom vanaf twee jaar mee naar de tandarts voor controle. Twee jaar is een prima leeftijd om uw kind voor de eerste keer mee te nemen naar uw tandarts. Dat kan bijvoorbeeld gecombineerd als u zelf voor een controlebezoek gaat. Uw kind kan bij het allereerste bezoek wat rondkijken in de praktijk. Zo raakt het vertrouwd met de omgeving en met de medewerkers

PERIODIEKE CONTROLE

Het belangrijkste van een goede tandheelkundige zorg is de periodieke controle. Afhankelijk van uw mondgezondheid spreekt de tandarts hiervoor een bepaalde regelmaat met u af. Voor de meeste mensen is een controle om de 6 maanden een verstandige keuze. U ontvangt hiervoor van ons een herinneringskaartje of bericht via uw mail. Tijdens de periodieke controle kijkt de tandarts naar de gezondheid van uw mond, naar de staat van onderhoud en uitgevoerde mondhygiëne. Zo nodig wordt er tandsteen verwijderd door de preventieassistente en wordt u verteld waar u bij het tandenpoetsen /flossen /stoken op moet letten. Wanneer er problemen zijn geconstateerd wordt u verzocht een vervolgafspraak te maken, dit doet u bij de receptioniste. Zij weet via de computer wat er moet gebeuren en hoeveel tijd hiervoor nodig is.

GAATJES & SEALEN

Gaatjes: Dat is het eerste waar je aan denkt als je naar de tandarts gaat: heb ik ze of heb ik ze niet? Tegenwoordig is het hebben van een gaatje nog steeds niet leuk, maar de ontwikkelingen in de tandheelkunde hebben er wel voor gezorgd dat de behandeling minder ingrijpend is en het resultaat fraaier.

Als je op tijd een gaatje laat behandelen hoeft er minder te worden geboord dan vroeger, doordat de moderne, witte vullingen (composieten) kunnen hechten aan de tand of kies. Doordat er altijd wel een kleur gevonden kan worden die zo goed mogelijk bij de tandkleur past hoef je van een vulling haast niets meer te zien. En als je je laat verdoven voor de behandeling is de behandeling nog pijnloos ook.

Sealen: Sealen gebeurt om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Het beschermt ze op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.

Cosmetische Tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde is het deel van de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het verfraaien van het gebit. “Make me beautiful” is niet meer alleen weggelegd voor televisie- of filmsterren, het is voor iedereen bereikbaar. De mogelijkheden op dit gebied zijn enorm toegenomen en de vraag ernaar groeit nog steeds.

‘A beautiful smile is a joy forever’

Een mooie lach is voor iedereen een cadeautje, iedere keer weer. Voor een mooie lach hoef je niet altijd een grote ingreep te ondergaan. Door middel van bleken bijvoorbeeld, is op eenvoudige wijze een mooi resultaat te bereiken. De tandarts kan deze behandeling op een veilige, verantwoorde manier uitvoeren. Tevens kunt u uw lach laten stralen door het laten maken van facings (schildjes die over uw tanden heen gezet worden) of kronen van volledig porselein.

Protheses

Een partiële prothese is een gedeeltelijk gebit, dat bij een patiënt met nog deels natuurlijke tanden wordt geplaatst om verloren gegane elementen te vervangen. Het kunstmatige gebit steunt deels af op de weke delen in de mond en deels op de natuurlijke tanden of implantaten.

Bij een volledige prothese rust het geheel op het slijmvlies. Een dergelijke prothese wordt geplaatst bij een volledig tandeloze patiënt om de kauwfunctie te herstellen. Een volledige prothese kan ook vaak worden ondersteund door implantaten. Het probleem van een beperkt houvast behoort dan tot het verleden.

Wortelkanaal Behandeling

Tanden en kiezen hebben wortels waarmee ze in het kaakbot vastzitten. In deze wortels zitten kleine bloedvaatjes en zenuwen die door het wortelkanaal naar het kroongedeelte (het gedeelte dat je in de mond ziet) van de tand of kies lopen. Hieraan kan een ontsteking ontstaan door bijvoorbeeld een gaatje, lekkende vulling of breuk.

Om zo’n ontsteking te behandelen moet de tandarts de tand of kies openen, de wortelkanalen reinigen en desinfecteren en bacteriedicht weer afsluiten. Daar wordt dan weer een vulling overheen aangebracht of soms een kroon gemaakt, als de tand of kies te zeer verzwakt is. Dit alles bij elkaar heet een wortelkanaalbehandeling. Zo’n behandeling is met een plaatselijke verdoving zelden pijnlijk.

Röntgenfoto's

Een blik in de mond geeft een tandarts al veel informatie over de gezondheid van tanden en tandvlees. Maar er blijven veel gebieden die niet zichtbaar zijn en waar wel iets aan de hand kan zijn. Om tijdig te kunnen ingrijpen waar dat nodig is worden regelmatig röntgenfoto’s gemaakt.

Er zijn foto’s waarmee gecontroleerd kan worden of er geen gaatjes zitten tussen de kiezen en of vullingen of kronen niet “lekken” en er zijn foto’s waarmee de gebieden om de tanden en kiezen heen beoordeeld kunnen worden op ontstekingen of bijvoorbeeld de aanleg en ligging van nieuwe tanden en kiezen.

Wat voor een foto’s er in onze praktijk ook gemaakt worden, ze zijn altijd digitaal. Hierdoor is de informatie altijd snel beschikbaar en is de stralingsbelasting tot een minimum beperkt.

Tandvlees PRoblemen

Het tandvlees vormt samen met het onderliggende bot het houvast van de tanden en kiezen in de kaak. Het is belangrijk dat tanden en kiezen gezond zijn, maar zeker zo belangrijk is dat het tandvlees en kaakbot, het “parodontium”, gezond is.
Als zich een ontsteking aan het tandvlees voordoet merk je daar zelf vaak niet zo veel van. Het kan zijn dat je merkt dat je tandvlees makkelijk bloedt bij het poetsen of dat je een vieze smaak of slechte adem hebt. Maar het kan ook zijn dat je niets in de gaten hebt en er wel ontsteking is. Daarom is het zo belangrijk dat een tandarts niet alleen regelmatig controleert of je tanden en kiezen gezond zijn, maar ook of het omringende weefsel gezond is.
Naast controle heeft het gezond houden van het parodontium grote prioriteit. Dat doe je zelf door dagelijks goed te poetsen én goed te flossen of tandenstokers te gebruiken. Onze preventie-assistente doet dit door goed te laten zien waar plaque en tandsteen zit, dit zorgvuldig weg te halen en instructies te geven hoe je dit zelf kunt bijhouden.
Als er toch een tandvleesprobleem ontstaat dan zijn één of meer bezoeken aan de mondhygiëniste nodig om dit weer onder controle te krijgen.

Implantaten

Implantologie heeft tot doel een of meerdere tanden te vervangen door tandimplantaten. Implantaten zijn kunstmatige wortels, meestal vervaardigd uit titanium, die in het bot geplaatst worden.

Op het moment dat zowel de behandelaar als de patiënt letterlijk met de rug tegen de muur staan als het gaat om tandheelkundige oplossingen, biedt implantologie mogelijkheden die vroeger niet bestonden. Tandheelkundige implantologie is dan ook niet een vervanging van bestaande middelen, maar een uitbreiding, waarbij het ineens mogelijk blijkt om verloren tandfuncties door middel van implantaten en de daarop vervaardigde constructies terug te vinden. Een en ander is afhankelijk van de mogelijkheid om implantaten te kunnen plaatsen. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat er voldoende bot aanwezig is en ook op de juiste plaats. Binnen de implantologie is het op dit moment zo dat de esthetische wens de chirurgie dicteert. In andere woorden: als er om esthetische redenen implantaten geplaatst moeten worden, dan is het heel vaak noodzakelijk om op de plek waar de implantaten moeten komen eerst de kwaliteit van het bot te verbeteren om daarmee te bereiken dat het eindresultaat ook esthetisch verantwoord is.

De moderne implantaten hebben meestal een schroefvorm, die in het bot wordt geschroefd. Deze schroef zal na verloop van tijd vastgroeien in het bot door een proces dat osseointegratie heet. Nadat het implantaat is vastgegroeid in het bot kan er een vervanging gemaakt worden voor de verloren tanden.

OPENINGSTIJDEN

Maandag         7:00 – 21:00
Dinsdag           7:00 – 21:00
Woensdag   
    8:20 – 17:00
Donderdag     
7:00 – 21:00
Vrijdag             
8:30 – 16:00
Zaterdag         Gesloten
Zondag            Gesloten

KAART

CONTACT

Adres:
Sportlaan 11
3951CG Maarn

Telefoon:
0343-441722

Email:
Info@cvtmaarn.nl

FEEDBACK

Om de zorg en kwaliteit van CVT Maarn continue te verbeteren is uw feedback erg waardevol. Stuur gerust een email naar: info@cvtmaarn.nl